We nemen je stap voor stap mee door het businessplan! Niks missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.
We nemen je stap voor stap mee door het businessplan! Niks missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief onderaan de pagina.
Hi, wij zijn Ruud en Shane, levenspartners, ouders van 3 jonge kinderen en beiden zelfstandig ondernemer. We wonen in Tilburg en verlangen al enkele jaren naar een plek waar rust heerst, waar we met ons gezin in de natuur kunnen zijn, met de natuur kunnen samenwerken en een gebalanceerd en harmonieus leven kunnen leven. Maar dit verlangen is veel groter dan enkel een plek om te wonen. Wij willen namelijk wonen en werken integreren, door een plek te creëren waar we ook anderen kunnen uitnodigen in de natuur. Om even uit de drukte te kunnen stappen en helemaal bij te komen in een oase van rust. Zo’n plek waar je komt en direct diep uitademt en ontspant.
We voelen een hele sterke missie om op deze manier bij te dragen aan meer welzijn, balans en harmonie in de maatschappij. En zo kwam de creatie van Ashraya tot stand, ons gedroomde retraitecentrum.
De wens om deze plek te creëren komt niet helemaal uit de lucht vallen. Want Shane heeft een achtergrond als Holistisch Psycholoog en begeeft zich dus al diep in het veld van persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. En Ruud is de creatieve duizendpoot, die (bijna) alle ideeën tot creatie kan brengen. Bovendien komt zijn technisch inzicht met een achtergrond als Engineer ook goed van pas. En natuurlijk hebben wij ook ons eigen ontwikkelingspad afgelegd, waaruit het verlangen alleen maar is toegenomen om hierin ook onze bijdrage te leveren in de processen van anderen.
In een wereld waarin we de benen onder onze kont vandaan rennen, altijd maar meer willen, moeten en najagen, de GGZ overbelast is en ook de ziekenhuizen overlopen, is het tijd voor rust. En vooral ook: tijd voor een andere benadering. Want van deze ‘ratrace’ wordt niemand gezond, dat is wel gebleken.
Wij zien dat mensen afgesplitst zijn van de natuur. We zitten hele dagen binnen, te turen naar schermpjes, voeden onszelf met ongezond voedsel, doen vooral wat we denken dat moet gebeuren, om die kleine momentjes van kort plezier als beloning te krijgen. De natuur zien we amper, en hoogstens van achter een autoraampje terwijl we van hot naar her racen. En waar we nou eigenlijk onze dagen mee invullen… Het is in ieder geval niet waar we écht gelukkig van worden, geen échte zingeving. En dat maakt dat steeds meer mensen ziek worden, uitvallen, eindeloos een carrière switch maken en nog steeds niet echt gelukkig zijn. Steeds jonger, steeds vaker, steeds zorgelijker.
Ook wij hebben onze eigen porties gehad aan deze ontwikkelingen, maar… We hebben ook gemerkt dat het anders kan. Wat er gebeurt als je de connectie met de natuur herstelt. Als je verbindt met je innerlijke natuur. En als je het leven inricht, op de manier die bij jouw Ware Zijn past. Dit is beter voor jezelf, maar ook voor de wereld. Want vanuit die connectie, kan je jouw unieke bijdrage gaan leveren. En daar wordt iedereen beter van.
Met Retraitecentrum Ashraya bieden we alles wat deze naam betekent: een toevluchtsoord, een rustplaats, steun en bescherming. We nodigen mensen hier uit om terug te keren naar de basis van ons bestaan, om zich te verbinden met de natuur, innerlijke rust te vinden en te helen. We bieden een oase aan rust waar mensen kunnen ontspannen en zichzelf kunnen transformeren. Weg van de drukte, weer helemaal terug bij hun Ware Zijn.
We willen een plek creëren waar mensen graag naartoe komen. Met het rijke aanbod zijn er veel mogelijkheden om de ondersteuning en begeleiding te ontvangen om af te kunnen remmen en met hernieuwde energie het dagelijks leven weer aan te gaan.
Naast het betaalde aanbod (pagina 8), willen we ook teruggeven aan de maatschappij en de drempel verlagen voor mensen die beperkt zijn in hun financiële voorzieningen.. Zo zullen we regelmatig gratis cirkels en ceremonies hosten. Maar ook willen we graag enkele keren per maand het retraitecentrum openstellen voor vrije toegang. Juist omdat het een natuurrijke plek is, is het heel fijn om daar gewoon aanwezig te zijn. Zo doen we de symboliek van het ‘toevluchtsoord’ ook eer aan.
Ook wordt de lading van het toevluchtsoord, maar ook de rust, steun en bescherming gedekt, door een community-sense. We creëren een plek waar mensen graag zijn en terugkomen. Om te rusten, te helen en te verbinden. Met de natuur, zichzelf en elkaar. En in een wereld waarin velen naar zichzelf op zoek zijn en er veel eenzaamheid leeft, is een plek met gelijkgestemden om te delen en te helen heel veel waard.
Onze lijfspreuk is: “In de natuur, naar je natuur”.
Daarmee speelt de natuur een prominente rol in de geest van het centrum. Dit is omdat het in de natuur aanwezig zijn, automatisch uitnodigt om weer te voelen dat wij zelf ook natuur zijn. Te voelen dat we ademen, en te luisteren hoe we ademen. Te voelen dat ons lichaam allemaal signalen geeft en hoe we daarop kunnen reageren. Los te komen van alle afleidingen en verleidingen van de dagelijkse chaos, en weer volledige aandacht te hebben voor ons lichaam, onze geest en onze ziel.
Naast dat wij de natuur echt zien als Spaceholder – die alle veiligheid en fundament biedt om te herverbinden met onszelf – willen we ook echt met de natuur samenwerken. Dat betekent dat we de natuur zoveel mogelijk intact laten en haar juist optimaal in haar potentieel laten terugkomen: de natuur teruggeven aan Moeder Aarde. En dus geen grote vaste stenen gebouwen, bestraatte paden, etc. Maar alles ter ere van, en in ere van de natuur.
We willen met dit centrum echt de verbinding met de natuur faciliteren. Dat betekent dus ook dat we zoveel mogelijk buiten willen laten plaatsvinden, al dan niet met extra voorzieningen om het comfort en de veiligheid ook te waarborgen. Het motto is tenslotte “IN de natuur, naar je natuur”, dus dat wordt bij Ashraya op alle manieren voelbaar en zichtbaar.
We willen met Ashraya een plek creëren waar continue bedrijvigheid is en waar mensen op allerlei manieren kunnen bezinnen. Een plek waar mensen naartoe komen om te zijn, te ont-wikkelen, te transfrormeren en te helen. Een plek waar men steeds weer terug kan komen bij zichzelf, in ontspanning en kan opladen om het dagelijks leven in harmonie te doorleven. En uiteraard dat het steeds minder noodzakelijk wordt om weer toevlucht te vinden en te herstellen, maar steeds meer vreugde te gaan ervaren en er voor plezier, groei en verbinding toch nog regelmatig naar terug te komen.
Binnen 5 jaar (of natuurlijk eerder) willen we een vol bezet centrum hebben. Waar wekelijks retraites, behandelingen, holistische lessen, cirkels en ceremonies, behandelingen en inspirerende events plaatsvinden, zowel door onszelf als collega’s in het veld.
Er zal voldoende omzet zijn om het centrum draaiend te houden, het land te onderhouden en steeds verder uit te laten groeien en bloeien (letterlijk en figuurlijk), de betrokkenen te kunnen compenseren voor de geleverde inzet én terug te kunnen geven aan de maatschappij middels gratis aanbod en events. Hoe beter het centrum loopt, hoe meer we terug kunnen doen en onze bijdrage kunnen vergroten.
Hoe het zich rendeert...
Een veelzijdig aanbod, wat ook op een veelzijdige manier wordt aangeboden!
Wij zien het retraitecentrum niet als ‘van ons’. We zien het als een toevluchtsoord voor iedereen. En dat maakt ook dat we voelen dat we vele andere mooie zielen om ons heen mogen verzamelen. Andere facilitators, spaceholders, lichtwerkers, behandelaren. Een tribe waarmee we samen werken om de wereld mooier te maken.
Dit vertaalt zich in verhuur van de locatie, samenwerkingen voor retraites, maar ook gunning aan stichtingen en mooie initiatieven. Je leest het allemaal in dit stukje van het businessplan!
Het aanbod:
De verdienstructuren:
Uiteraard is het centrum interessant voor iedereen die zich bezig houdt met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Voor mensen die opzoek zijn naar rust, herstel en zichzelf, maar ook mensen die zich hier graag verder in willen verdiepen en willen leren over thema’s binnen dit werkveld en zichzelf. Met Ashraya spelen we in op het toenemende psychisch lijden, de lange wachtlijsten binnen de reguliere zorg en de groeiende vraag naar holistische en integratieve ondersteuning in persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei.
Daarnaast spelen we in op de enorme vraag naar inspirerende locaties voor hulpverleners, coaches en facilitators. Het is erg moeilijk om inspirerende locaties te vinden, en als ze al gevonden worden, zijn ze doorgaans nauwelijks tot niet beschikbaar. Er is dus een disbalans in vraag en aanbod.
Ook biedt Ashraya potentieel voor bedrijven en organisaties die willen investeren in de persoonlijke ontwikkeling en zorg van hun werknemers. Ook op de werkvloer is het bewustzijn groeiend van een bewust en gebalanceerd leven en onze locatie én ons aanbod biedt een antwoord op deze ontwikkelingen.
Voor kinderen willen we een aanbod creëren in de vorm van ouder-kindretraites, mini-workshops in de natuur, kinderyoga-lessen, en dergelijke.
Hoe we het vormgeven...
Een geheel natuurlijk retraitecentrum, zodat de verbinding met de innerlijke natuur zoveel en zo diep mogelijk wordt gestimuleerd... Hoe gaat dat eruit zien?
In de tijd dat we aan het creëren zijn geweest met het retraitecentrum, hebben we een hele duidelijke visie over hoe we het precies vorm willen geven.
Dat zijn allemaal vragen waar we over na hebben gedacht en antwoord op hebben gevonden. Met beeld, tekst en uitleg. Hieronder nemen we je mee in de vormgeving van Retraitecentrum Ashraya.
De natuur staat centraal bij Retraitecentrum Ashraya. Dat zal ook terug te zien zijn op het centrum. We willen het land omringen met bomen en struiken, zodat men zich echt omhelsd voelt door Moeder Natuur. Ook op het land zal een organisch ontwerp zijn, zodat je meer het gevoel krijgt dat je in het huis van Ashraya en Moeder Natuur op bezoek bent.
Bovendien zien we de natuur natuurlijk niet alleen als een omgeving, waar het fijn is om in aanwezig te zijn. Maar we zien de natuur ook als facilitator en spaceholder. De natuur is namelijk helend. Ze zit vol plantmedicijnen, maar ook op quantumfysisch en energetisch niveau draagt de natuur bij aan helingsprocessen op alle lagen.
Dit is ook dé reden dat de natuur niet alleen centraal staat, maar dat we ook alles doen om zo min mogelijk afgesplitst te worden van de natuur, eenmaal aanwezig bij Ashraya. En dus geen grote stenen muren, en alle moderne voorzieningen waardoor je de connectie verliest. Maar juist ruimtes die volledig in verbinding staan met de natuur, integratie van alle (Sjamanistische) natuur-elementen en voorzieningen die je in staat stellen om in verbinding met de natuur te (ver)blijven.
'In de natuur' staat voor ons toch wel gelijk aan buiten. Zodat je volledig kunt verbinden met de aarde, de frisse wind langs je lichaam kunt voelen blazen, vuur kunt maken en het water kunt horen of voelen.
Daarom zal de groepsruimte ook een buitenruimte zijn. Het bijzondere aan deze ruimte is dat alle elementen (aarde, water, vuur en lucht) terugkomen, waardoor er een echt krachtveld ontstaat wat ten gunste komt aan de innerlijke processen die op gang komen met het werk wat er wordt gedaan.
Uiteraard is veiligheid, geborgenheid, comfort en bescherming belangrijk. Diep innerlijk werk doen in de stromende regen, is niet bevorderlijk (tenzij het bewust wordt ingezet). Daarom willen we ook in dit buitengevoel, wel voldoende tegemoet komen aan de primaire behoeftes.
In de afbeeldingen zie je een dome tent. Dit zijn organische tenten, die de nodige beschutting en bescherming bieden, maar de verbinding met de natuur niet hinderen. Het is mogelijk om de onderlaag open te houden, zodat je ook daadwerkelijk het gevoel van buiten behoudt en met goed weer kunnen de zijkanten nog hoger vrijgemaakt worden.
Het Hartveld: Botanische binnentuin cq groepsruimte
Omdat we Ashraya graag het hele jaar operationeel willen hebben, moeten we ook een uitwijkmogelijkheid hebben. Met sneeuwval, hevige kou of regen, bestaat de mogelijkheid dat het niet meer verantwoord is om buiten te werken. In die gevallen kan er uitgeweken worden naar de even zo natuurlijke binnenruimte, namelijk een botanische binnentuin.
Ook deze ruimte heeft de organische vorm van een Dome. En zoals een botanische binnentuin betaamt, zal deze ingericht zijn met prachtig groenleven en bloesem. Bovendien zal de Dome geinstalleerd worden met veel raampartijen, zodat de verbinding met de natuur buiten nog steeds voelbaar zal zijn.
Deze binnentuin zal primair beschikbaar zijn als bezinningsruimte voor de gasten. Maar kan dus ook ingezet worden als (extra) groepsruimte indien nodig of wenselijk.
Wat deze ruimte extra speciaal maakt is dat het ontworpen wordt synchroon met de Torus. Dit is het elektromagnetische veld wat zich overal in de natuur presenteert. Daarmee zal ook deze ruimte een grote krachtplek zijn.
Een vuurplaats is een hele verbindende plek. Als je na een dag vol innerlijk werk verzamelt rond het vuur, kan er in rust en ontspanning een diepe verbinding met je innerlijke rust en elkaar aangegaan worden. De donkere sterrenhemel nodigt uit om het innerlijke donker in te gaan. En het vuur resoneert op het innerlijke vuur.
Maar onze vuurplaats is er niet zomaar een. Deze vuurplaats is namelijk genesteld ín de aarde. Je stapt dus echt ín de Space en kan automatisch een laagje zakken in jezelf en in de gedragenheid van Moeder Aarde. Dit geeft een magisch gevoel en een heel groot gevoel van veiligheid en comfort.
Vuur is verwarmend, energiegevend, verlichtend en transformerend. Het kan het innerlijke vuur aanwakkeren, maar het kan ook zaken die je niet meer dienen opbranden, zodat er zich een nieuwe energie kan herrijzen uit de as. Deze vuurplaats draagt dus heel veel symboliek, en laat symboliek nou nét de taal van het onderbewustzijn zijn.
Deze plek leent zich perfect voor avond-gatherings, met een warme en hartopenende cacao, soundhealing, drumcirkels en zang, maar ook een heerlijk samenzijn in stilte.
Buiten koken en eten
Buiten in de natuur, betekent buiten in de natuur. En dus ook buiten koken en eten. Uiteraard voldoende beschut, zodat je pasta geen noodlesoep wordt in geval van regen.
We faciliteren een uitgebreide overdekte buitenkeuken, uiteraard van natuurlijke materialen gebouwd en zoveel mogelijk openheid, zonder dat de beschutting in het geding komt. Er zal een hout-gestookte oven met fornuis inkomen, zodat er geen stroomvoorziening nodig is. Lichten zullen ondersteund worden met zonnepanelen. Ook zal er een BBQ aanwezig zijn, uiteraard op houtskool of hout.
Watertoevoer in de keuken zal bestaan middels gefilterd regenwater. Voor drinkwater is er een watertap met mineraalwater of zelfs alkalisch water.
Naast de overdekte buitenkeuken, zal er ook buiten gegeten worden onder de overkapping. Door de aanwezigheid van de hout-gestookte kookconstructie, is er ook direct een lekker verwarmingselement aanwezig. Uiteraard zal er op koude dagen een extra vest of jas aangedaan moeten worden, maar dat zal het genot van het lekkere eten niet verhinderen.
De buitenkeuken zal vergezeld worden door bessenstruiken, kruiden, en diverse groenteplanten. Zo kan er gebruik gemaakt worden van verse producten voor voedende maaltijden en kunnen gasten ook genieten van de snoepjes van Moeder Aarde.
Slapen we ook buiten? Nee, dat dan net weer niet. Nachtrust is namelijk erg belangrijk. Echter breng je de nacht niet door in een stenen modern gebouw. Ook dit richten we in op een zo natuurlijke manier. Tenten zijn een super natuurlijke oplossing, maar niet per se geschikt voor alle seizoenen en weersinvloeden (vinden wij). Maar we hebben een heel mooi alternatief, wat de ervaring een extra bijzonder karakter geeft.
We creëren 3 geschakelde domes. Dit zijn dus 3 slaapvertrekken, waar 8 bedden in zullen passen. Echter zijn het geen losse vertrekken, maar zijn alle domes met kleine gangetjes verbonden. Zo is het dus eigenlijk een grote slaapzaal, maar biedt het toch meer privacy, geborgenheid en rust dan dat je zou ervaren in een grote slaapzaal.
Bovendien biedt dit ook de gelegenheid aan de facilitators en spaceholders om toch enigszins apart van de groep te slapen. Dit kan wenselijk zijn om de eigen energie te beschermen en buiten de rusttijd van de deelnemers nog voorbereidingen te treffen voor de ceremonies en processen.
Als extra kunnen er nog 1 of 2 luxe tenten naast gezet worden. Dit om toch een extra mogelijkheid te bieden aan mensen die per se een prive slaapplek wensen of noodzakelijk achten wegens nachtelijke ongemakken (snurken, frequente toiletgang, niet kúnnen slapen met anderen in de omgeving).
Off-grid sanitair
Geen vaste gebouwen, hoe dan om te gaan met sanitair? We willen ook voor het sanitair zoveel mogelijk met natuurlijke oplossingen werken. Qua constructie, maar ook qua water- en stroomvoorziening en riolering. Hierdoor kunnen we ook grote kosten besparen én het realiseren van het retraitecentrum haalbaarder maken.
Voor de toiletvoorziening zullen we moderne composttoiletten gebruiken. Tegenwoordig zijn hier genoeg oplossingen voor, waardoor je niet helemaal het gevoel hebt dat je in de rimboe terecht gekomen bent, maar dat je wel nog echt in de natuur verblijft.
We kunnen regenwater opvangen en grondwater gebruiken voor de watervoorziening; kranen en douches. Dit water kan vrij eenvoudig gefilterd en verwarmd worden met off-grid oplossingen. Drinkwater zal aangeboden worden in de vorm van bronwater.
Energie voor de stroomvoorziening kan gewonnen worden met zonnepanelen. Deze zullen we tactisch moeten plaatsen, zodat we zoveel mogelijk zonlicht kunnen vangen, zonder dat het afbreuk doet aan het zicht en het gevoel van het natuurgerichte retraitecentrum.
Ook zal er een ijsbad aanwezig zijn, waar gebruik van gemaakt kan worden voor ijsbadworkshops, maar ook beschikbaar gesteld kan worden aan gasten van het retraitecentrum.
Hoe mooi is het dat Moeder Aarde ons voedt met haar vruchten. Dat hoort wat ons betreft absoluut bij een natuurlijk retraitecentrum. Zoals eerder beschreven, zal er nabij de buitenkeuken een moestuin aangelegd worden. Onder de overkapping van de keuken kunnen de kwetsbaardere planten geplaatst worden in bakken of potten, zoals tomaten en mediterraanse groente- en fruitplanten. Druiven- en bramenplanten kunnen tegen palen of pilaren opklimmen. Kruiden kunnen gezellig in de keuken staan. Er kunnen diverse bessen en rood fruit planten naast de keuken geplaatst worden, evenals planten met weinig onderhoud en veel opbrengst, zoals komkommers, bonen, courgettes. Dit geeft natuurlijk een onwijs gevoel van overvloed, om gewoon eten te plukken van het land.
Daarnaast willen we aan de rand van het centrum, in de bomen-omheining, een boomgaard maken. Met diverse fruit- en notenbomen. Ook hier kan vrij van geplukt worden. Tevens zal het een heerlijke plek zijn om onder het genot van vers fruit even te bezinnen, tussen al het innerlijke werk in.
Zwemvijver
Alle elementen worden gerepresenteerd door de groepsruimte ‘De 4 elementen’ en op specifieke plekken op het land. Aarde wordt breed gesymboliseerd, het vuur in de vuurplaats, lucht overal om je heen in de buitenlucht, maar water verdient ook nog een specifieke plek. En wel in de natuurlijke zwemvijver.
Dit is een fijne plek om nabij het water te kunnen zitten, misschien wat over het water te turen, wat te lezen of te schrijven. Maar ook natuurlijk heerlijk om even een frisse plons in het water te nemen. Het water resoneert weer op andere manieren met onze innerlijke wereld en voelt dan ook als een onmiskenbaar element op het land.
Uiteraard moet het wel helemaal natuurlijk zijn. Dus we zullen niet ontkomen aan een zeil om op de bodem (die bedekt wordt met aarde) om het water vast te houden. Maar we zullen wel werken met een natuurlijk filtersysteem middels planten. En de zwemvijver krijgt een organische vorm.
Om retraitecentrum Ashraya volledig tot stand te laten komen, is er het een en ander nodig. De visie is er. De bezielde keepers van het land en het centrum, zijn er ook: Shane en Ruud. En vanwege de omvangrijke organisatie zullen we ook enthousiaste mensen verzamelen die ons kunnen helpen met hun eigen expertise. Hierbij denken we aan bouwers, onderhouders, beheerders, ed.
Daarnaast hebben we ook praktische middelen, bronnen en connecties nodig:
Kijkend naar het aanbod van retraite-centra in de omgeving zien we dat ons concept uniek is. Er zijn meerdere centra die de natuur wel benoemen, maar die de verbinding niet zoeken op de manier die wij doen: met zoveel mogelijk buiten verblijven in de buitenlucht, of zo nauw mogelijk verbonden met de natuur, volledig off-grid voorzieningen, geen vaste bebouwing, etc. De natuur vormt bij retraitecentrum Ashraya echt de basis. En dat brengt ons ook echt terug naar de basis. Even afschakelen van alle moderne voorzieningen, and back to the roots. Door de vermindering van afleidingen, wordt het reconnecten met ons ware bestaan op alle fronten vergemakkelijkt.
Daarnaast zijn de centra in de omgeving afgelegen gelokaliseerd. Dat maakt de bereikbaarheid minder optimaal. Wij hebben hier nadrukkelijk aandacht voor, omdat we wensen dat het centrum zo laagdrempelig mogelijk, en dus zo goed mogelijk bereikbaar is. We houden rekening met bereikbaarheid met auto en fiets, maar ook met openbaar vervoer.
Onze plannen voor gratis events en teruggeven aan de maatschappij zien we ook niet bij andere centra. Wij hopen op deze manier een verbinding te faciliteren tussen mensen en echt een community-sense te bieden. Bovendien kunnen we zo nóg meer mensen helpen naar innerlijke balans.
We vertrouwen op succes!
We hebben een heel sterke visie, waar we afgelopen jaren meer en meer vorm aan hebben gegeven. Dit biedt een stevig fundament aan het centrum.
De markt werkt in het voordeel van het centrum. Het animo voor spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling en holistische welzijnsondersteuning is in rap tempo groeiende. Zelfs in het bedrijfsleven komt het steeds meer terug. Het is hot, maar geen hype. Men beseft zich namelijk steeds meer dat we ver van onszelf verwijderd zijn geraakt door alle modernisering. En het verlangen om terug te gaan naar de natuur en natuurlijke leefstijl zal alleen maar meer toenemen.
Kijkend naar andere aanbieders van retraites en retraitecentra in Brabant en verder in het land, is de kans op succes zeer groot. Alle centra zitten ramvol, zowel met eigen aanbod als met aanbod van huurders. Dus met dat wij zelf een rijk aanbod zullen hebben binnen het centrum én het centrum ook zullen gaan verhuren, zijn wij zeker van het succes!
Businessplan in PDF
We'll keep you posted!